Toshibina klima hladi najskuplju sliku u Hrvatskoj

Toshibina klima hladi najskuplju sliku u Hrvatskoj

Najvrednije umjetničko djelo ikad izloženo u hrvatskim muzejima pod kontrolom je Toshibine klime. Višemjesečne pripreme Muzeja za umjetnost i obrt završene su, a Caravaggiovo remek-djelo klimatizirano je Toshibinim Mini VRF sustavom koji je izabran radi važnosti kvalitetne obrade zraka, uklanjanja nečistoća i mogućnošću rada 24 sata dnevno bez obzira na vanjsku temperaturu. Iznimno rigorozni zahtjevi od strane domaćih i talijanskih kustosa Toshibine su jedinice zadovoljile bez ikakvih poteškoća, pa je 'Večeri u Emausu' osigurana konstantna temperatura od 23°C i vlaga od 55 posto.

Caravaggiova 'Večera u Emausu' stara je više od četiri stoljeća te spada među najpoznatija umjetnička djela na svijetu

Caravaggiova 'Večera u Emausu' spada među najpoznatija umjetnička djela na svijetu. Osigurana je na 60 milijuna eura i biti će u stalnom postavu baroka zagrebačkog MUO-a sve do kraja kolovoza. Slika je na posudbi kao poklon Italije povodom skorog ulaska Hrvatske u EU. Iako je po dolasku u Hrvatsku trebala odležati još koji dan radi potpune aklimatizacija, kustosica Pinakoteke Brera, gdje je slika inače izložena, odlučila je da se slika može odmah objesiti na svoju poziciju jer su svi preduvjeti za njeno izlaganje ispunjeni.

Klimatizacijsku opremu je isporučila tvrtka Veka-ing d.o.o., a instalaterski radovi izvedeni su u suradnji s našim partnerom.